Tuesday, 29 December 2015

Latar Belakang

  LATAR BELAKANG ...



    Madu merupakan salah satu sumber makanan yang baik. Asam amino, karbohidrat, protein, beberapa jenis vitamin serta mineral adalah zat gizi dalam madu yang mudah diserap oleh sel-sel tubuh. Madu mengandung sejumlah mineral seperti magnesium, kalium, potasium, sodium, klorin, sulfur, besi, fosfat dan vitamin, seperti vitamin E, vitamin C, vitamin B1, B2 dan B6.

     Selain itu, madu juga mengandung antibiotik yang berguna untuk melawan bakteri patogen penyebab penyakit infeksi, sehingga pertumbuhan beberapa mikroorganisme yang berhubung dengan penyakit atau infeksi dapat dihambat oleh madu.

     Di Indonesia terdapat beberapa jenis madu yang dihasilkan secara berkesan, iaitu madu Randu (Ceiba pentandra), madu Rambutan (Nephelium lappaceum), dan madu Hutan. Jenis madu yang dihasilkan oleh lebah madu dipengaruhi oleh nektar yang dikumpulkan dari pelbagai jenis bunga untuk menghasilkan madu.

     Akhir sekali, dalam bidang perubatan, madu mendapatkan perhatian untuk digunakan sebagai agen antibakteria dalam rawatan ulser, luka, dan jangkitan lain akibat luka bakar mahupun luka lain. Keberkesanan dalam mengatasi jangkitan dan mempercepatkan proses pemulihan disebabkan oleh adanya aktiviti antibakteria yang terdapat pada madu.




No comments:

Post a Comment