Madu merupakan salah satu sumber makanan yang baik. Asam amino, karbohidrat,
protein, beberapa jenis vitamin serta mineral adalah zat gizi dalam madu yang
mudah diserap oleh sel-sel tubuh. Madu mengandung sejumlah mineral seperti
magnesium, kalium, potasium, sodium, klorin, sulfur, besi, fosfat dan vitamin,
seperti vitamin E, vitamin C, vitamin B1, B2 dan B6.
Selain itu, madu juga
mengandung antibiotik yang berguna untuk melawan bakteri patogen penyebab penyakit infeksi, sehingga pertumbuhan beberapa mikroorganisme yang berhubung dengan penyakit atau infeksi dapat dihambat oleh
madu.
Di Indonesia terdapat
beberapa jenis madu yang dihasilkan secara berkesan, iaitu madu Randu (Ceiba pentandra),
madu Rambutan (Nephelium lappaceum), dan madu Hutan. Jenis madu yang dihasilkan
oleh lebah madu dipengaruhi oleh nektar yang dikumpulkan dari pelbagai jenis
bunga untuk menghasilkan madu.
Akhir sekali, dalam
bidang perubatan, madu mendapatkan perhatian untuk digunakan sebagai agen antibakteria dalam rawatan ulser, luka, dan jangkitan lain
akibat luka bakar mahupun luka lain. Keberkesanan dalam mengatasi jangkitan dan
mempercepatkan proses pemulihan disebabkan oleh adanya aktiviti antibakteria
yang terdapat pada madu.
No comments:
Post a Comment